Valg og valuta: Dansk økonomi undviger nabolandes nedgang

SPONSORERET AF IG.COM

Valg og valuta: Dansk økonomi undviger nabolandes nedgang

Danmarks økonomi står stærkt i øjeblikket – specielt i forhold til vores nabolande. Hvor Danmarks BNP i andet kvartal voksede med 0,8 procent, endte Sverige, Tyskland og Storbritannien alle lige på den forkerte side af nullet med -0,1 procent vækst til Tyskland og Sverige og -0,2 procent vækst i Storbritannien. Gennemsnittet i EU lå kun på 0,2 procent.

BNP, eller bruttonationalprodukt, dækker nationalproduktionen over et år og kan lettest beskrives som den samlede indkomst, der kan uddeles til private, kommercielle og offentlige ydelser. Som rigsstatistiker Jørgen Elmeskov fortæller DR, så er det specielt takket være vores særlige industri-sammensætning, og tre af Danmarks industrigiganter, at vi her i Danmark undgår en god del af de problemer, man ser hos naboerne: For det første er der god vind i sejlene for Danmarks stærke vindmøllesektor, navnlig Vestas og Ørsted. For det andet er der massiv optur for Novo Nordisk og den danske medicinproduktion. Den tredje grund til, at Danmark undgår det nedsving, man ser hos naboerne, er vores mangel på bilindustri – og her findes en stor del af grunden til, at Tyskland har det svært i øjeblikket.

Valuta for alle pengene

Den danske krone står altså stærkt i forhold til naboerne, hvorfor også mange i stigende grad har kastet sig ud i handel af forex valuta. Den svenske krone har nemlig haft et hårdt år, og endte helt nede på sit laveste niveau i ti år i maj. Selvom den er kommet lidt igen op mod efteråret, så får man meget for sine danske kroner, hvis man tager på shoppetur til Ystad – for hver svensk krone, du køber godis for, bruger du altså kun lige over sjuttio danske ører.


Usikkerheden omkring Brexit har konsekvenser for hele Europa (og resten af verden), men selvfølgelig har usikkerheden størst betydning hjemme på den anden side af Dovers hvide klipper. Da Storbritannien fik sin tredje konservative premierminister på blot tre år i august, gjorde det udfald i pundets kurs. Pundet har i forvejen lidt længe under den uvished, der har hersket både politisk og økonomisk, siden briterne begyndte processen med at løsrive sig fra EU i 2016. Boris Johnsons hårde linje og snak om 'No Deal-Brexit' fik pundet til at falde til 8,19 kr – det laveste, siden lige efter folkeafstemningen.

Det lave pund er gode nyheder for danske turister i London eller Edinburgh, men mindre gode nyheder for andre virksomheder i EU, der eksporterer til Storbritannien. Det gælder også for Danmark, hvor specielt fødevareindustrien mærker konsekvensen af det lave pund. Arla mister 1,15 milliarder kroner årligt, som følge af det lave pund, og det er vanskeligt for danske smør- og baconproducenter at rette op på problemet ved at hæve priserne i Storbritannien. Dette er på grund af hård konkurrence såvel som briternes ekstra prisbevidsthed i det kaos, som Brexit-usikkerheden har medført.

Det bliver spændende og ganske nervepirrende at se, hvad kommer til at ske både for pundet, valutahandlere, briterne og den danske eksport i den nærmeste fremtid - for hvem ved, hvad det ender med.


Mest læste

DØGNETS MEST LÆSTE

UGENS MEST LÆSTE

MÅNEDENS MEST LÆSTE

22. OKT 2019 • 16:46SPORT

Det har han aldrig prøvet før

19. OKT 2019 • 20:30 FOR ABONNENTER

Cykelklub skal tage afsked med formandskabet